پایان چند توی پرونده اتمی ایران را کمتر کسی می تواند گمانه بزند! در حالیکه سرعت وقایع در سازمانهای بین المللی پیرامون پرونده اتمی ایران بیشتر شده ، در درون مرزها رسانه ها می کوشند با تبلیغ مجهز شدن ایران به تکنولوژی اتمی افکار عمومی را در آوردگاههای سیاسی با خود همراه کنند .
"ایران به باشگاه اتمی ها پیوست " ،" ادبیات ما در گفتگو با غرب من بعد تغییر خواهد کرد" ، " آبشار هسته ای سرازیر شد" و دهها و صدها تیتر و خبر دیگر تنها بخشی از تبلیغات رسانه های داخلی در جهت ایجاد هیجان و غرور هسته ای میان ایرانیان بود . از سویی ایالات متحده و کشورهای اروپایی که معتقدند تلاشهای ایران در پی یافتن فناوری ساخت بمب اتمیست ، بر میزان تلاش خود برای فشار بر ایران برای کنار گذاشتن بر نامه غنی سازی خود افزوده اند.
در این میان چنیدن سناریو و چندین بازیگر بر سر پرونده اتمی ایران موجود است :اول خود جمهوری اسلامی که بی شک این موضوع بزرگترین و مشکلترین محک از زمان روی کار آمدنش تا به امروز است . هر چند مقامات نظام همواره تاکید کرده اند که فناوری اتمی ایران صرفا جنبه صلح آمیز دارد اما گاه بی گاه از این گوشه و آن گوشه زمزه هایی نا موافق شنیده می شود که : ما در مقابل آمریکا مانند ژیان در برابر تریلی هستیم و در حالت عادی در این مبارزه محکوم ومعدومیم و تنها در صورتی می توانیم شانس پیروزی داشته باشیم که این ژیان را پر از مواد منفجره کنیم " یا این اظهار نظر که " که اگر به حمله کنند ما از سلاحهایی استفاده می کنیم که از تعجب بمیرند" این اظهار نظر ها که از دهان مقام های مسوول و غیر مسوول گاه شنیده می شود کمک زیادی به جنگ روانی علیه ایران می کند چرا که این اظهار نظرها در کنار خط ونشان ها علیه اسراییل بهترین وسیله برای اقناع افکار عمومی دنیا برای شناخت ایران به عنوان یک کشور طاغیست.
بازیگر بعدی در پرونده اتمی ایران ایالات متحده است کشوری که حال به عنوان تنها ابرقدرت جهان میکوشد برقراری نظم به شیوه امریکایی را در همه جا الخاصه خاور میانه دنبال کند . در 5 سال اخیر آمریکا تجربه اشغال نظامی 2 کشور ،درست در 2 سوی ایران را دارد . کشورهایی که درست با همین بر چسبی که امریکا امروز بر پیشانی ایران زده مورد حمله و اشغال قرار گرفتند: حمایت از تروریزم. اتهامی که ایالات متحده، ایران را امروز در صدر لیست آن قرار داده است . هر چند ایالات متحده می کوشد که جریان اتمی ایران به خوبی و خوشی ولی آنگونه که او می خواهد پایان یابد ولی در کنار آن هرگز گزینه نظامی را آنچنان که ادعا می کند از نظر دور نداشته و یقین دارد که اگر این بازی آنگونه که مطوب اوست پیش نرود ماشین نظامی بزرگترین ابزار پیگیری خواست امریکا خواهد بود . هر چند بسیاری می گویند که سازمان ملل هر گز مجوز اقدام نظامی علیه ایران را صادر نخو اهد کرد اما همه به این واقعیت واقفند که ایالات متحده برای حمله به عراق نیز منتظر مجوز شورای امنیت نشدو با این دیدگاه که منافع امریکا توسط رژیم عراق تهدید می شود دست به حمله نظامی و اشغال عراق زد هر چند هیچ کس حتی یه بمب شیمیایی یا اتمی در عراق پیدا نکرد!
اروپاییا ن که سالهای سال سیاست گفتگوی انتقاد آمیز با ایران را سر لوحه دیپلماسی خود قرار داده بوده اند و در طی این سالها بزرگترین شرکای تجاری ایران بودند و گاه هم در مقاطع حساس از ایران در مقابل خواستهای ایالات متحده دفاع کرده بودند سرانجام ناچار یا متقاعد به اتخاذ شیوه ای سختگیرانه در قبال ایران شدند آنها دریافته بودند که دیگر مو ضع گیریهاو سیاست های ایران در مقابل برخی مسائل به خصوص روند صلح خاور میانه و ثبات عراق کاملا در تعارض با مطلوبات آنهاست از این رو از چند ماه پیش در صف مخالفان جدی ایران پشت سر امریکا قرار گرفتند . برای اروپاییان یک گوشمالی ایران در حد انزوای دیپلماتیک و در بدترین حالت تحریم محدود اقتصادی ایران ، بهترین حالت ممکن و درگیری نظامی ، بدترین سناریو ی پیش روست.سفر ژاک شیراک به عربستان برای متقاعد کردن اعراب برای افزایش تولیدات خود در روز مبادا در جهت این احتمالات است.
اما دو کشور چین و روسیه تبدیل به بزرگترین چالش ایالات متحده نه در مساله ایران که در همه معادلات جهانی شده اند . این روز ها تنها دلخوشی ایران در مناسبات بین المللی و در شورای امنیت پشتوانه این دو کشور است . روسها که نوستالژی ابرقدرت شدن آزارشان می دهد می کوشند نقش بیشتری در بازیهای دیپلماتیک داشته باشند تا از این رهگذر امتیازهای اقتصادی بیشتری به دست آورند از اینروست که اولین میزبانان گروه حماس پس از پیروزی ؛روسها و نه مقامات جمهوری اسلامی ! بودند . روسها در پرونده اتمی ایران به جز دلایل بالا، بزرگترین منتفع تاسیسا ت پر خرج اتمی ایران هستند. روسهایی که تصور از دست دادن پترو دلارهای ایرانی برایشان کابوسی آزاردهنده خواهد بود . چین نیز که کم کم تبدیل به یک اژدهای انرژی خوار شده است هرگز نمی تواند از چاههای مملو از نفت و گاز ایران چشم پوشد از سویی دیگر رشد سریع اقتصادی چین ، باعث شده تا در مقابل امریکا قد علم کرده و با او وارد یک مسابقه تمام عیار شود . در این میان پرونده اتمی ایران هم آوردگاه خوبی برای چین و روسیه برای ابراز اندام در مقابل امریکاست .اما شوربختانه تاریخ نشان داده است که امریکا هرگز در مواقع احساس خطر خود را معطل قوانین نظامهای بین المللی نکرده و مطالبات خود را به روش خود پی می گیرد.